Основни принципи за работа от вкъщи

Да работим от вкъщи има доста позитивни страни. Като за начало, не се налага да ставате рано, за да стигнете до офиса си и то в най-натоварените сутрешни часове. Не се и налага да губите време в оправяне сутрин – можете да си стоите цял ден с пижама и пантофи и пак да работите.

Друго преимущество на работата от вкъщи е домашно приготвената храна и тишината – няма звънящи телефони, глъчка или звуци, които да ви разсейват. Все пак обаче има доста други неща, които биха могли да ви отнемат от времето и да не сте толкова ползотворни, колкото в офиса. Ето кои са те:

Домашни задължения 

Да вие не сте в офиса и шефа няма да ви види, ако миете чинии, чистите зад дивана или пък вършите друга работа у дома. Все пак това не означава, че сте си взели отпуска, а просто работите от вкъщи. Не правете неща, които биха ви изморили и не бихте искали да работите след тях.

Разсейване 

Да, вие сте у дома и можете да работите, където пожелаете. Изберете едно място, което е изолирано от шум и няма нищо около вас, което да ви разсейва и работете там. Можете да си направите и мини офис, където да си вършите работата. Не се изкушавайте да пуснете телевизора като фон, тъй като това ще отвлече вниманието ви. По-добре си пуснете тиха музика за фон, ако не обичате пълната тишина.

Преяждане 

В офиса не можете по всяко време да хапвате, докато това е напълно възможно у дома.  И мъже, и жени се изкушават често да си взимат нещо за хапване докато работят.  На пръв поглед в това няма нищо лошо, но води до преяждане, а това до доспиване и ниска продуктивност.  Най-добре е да отделите един час за обедна почивка и тогава да хапнете. След изтичането му – върнете се и продължете работата си.

Празници 

В сезона на празниците е много трудно да се съсредоточим и да работим. Мислим какво да купим за близките си, какво ще приготвим за хапване и т.н. Но ако ви се налага да работите по време на празниците, то го направете рано сутринта или отделете няколко часа през деня, в които да работите.

Кажете и на своите близки, че през това време ще се работи и да не ви притесняват, за да свършите бързо и да сте с тях.  Обикновено дали ще работите по празниците или не се разбира няколко дни преди това, така че си направете добър график, за да имате време за всичко.

10 съвета за SEO писане – част втора

В една от предишните статии бях засегнала темата за SEO писането и по-скоро съвети за писане на оптимизирани статии. В тази статия ще продължа темата и ще добавя още 10 съвета за SEO писане.

Старайте се да давате отговори на потребителските въпроси 

Хората винаги търсят нещо в интернет и именно техните въпроси могат да бъдат вашите ключови думи.  Когато пишете статии, то се старайте да отговаряте на тези въпроси, да ангажирате потребителите. В резултат на това продажбите ви ще се увеличат.

Думи, които пораждат емоции 

Копирайтърите са наясно, че думите пораждат емоции и това е основния начин да се въздейства на потребителя, да се подтикне към действие. Освен това, те са чудесно допълнение към ключовите думи. Използвайте думи, които биха породили замисляне по даден въпрос и направете читателя съпричастен към вашето мислене. Така той ще направи и очакваното от вас действие.

Без наситеност на ключовите думи 

Това е един от митовете за оптимизацията. Не казвам, че ключовата дума не трябва да присъства в текста, но когато това е прекалено не е добре. Наситеността на ключовата дума прави текста да е подходящ за търсачките, но не и за потребителите и в крайна сметка те просто не го четат. В резултата на това и търсачките започват да го избягват. Присъствието на ключовата дума трябва да бъде умерено, а не натрапчиво.

Вариации на ключовите думи 

Можете да използвате различни варианти на ключовите думи като синоними, граматически връзки и словосъчетания. По този начин ще избегнете повторението и отново ще имате оптимизиран текст.

Говорете на езика на читателите си

Ако пишете в научен блог, то ще използвате научни термини, но този език не би бил подходящ, ако пишете например за мода. Трябва да се съобразите с читателите си и да говорите на техния език, за да се чете статията ви. Това ще се забележи и от търсещите машини и ще ви донесе по-предна позиция в класирането.

Актуално съдържание 

Пишете по теми, които са актуални.  Това искат и читателите, и търсещите машини – актуална информация. Когато получават тази информация, потребителите ще следят статиите, които публикувате.

Пишете по горещи теми 

Това обикновено се отнася за новинарските сайтове, където конкуренцията е голяма и този сайт, който напише пръв новина по горещо събитие, то се издига и на по-предна позиция в търсачките. За останалите сайтове този съвет се препокрива с предишния.

Пишете грабващи мета описания 

На много хора не им се занимава с писането на мета описанията, но без тях няма как да получите качествено написана оптимизирана статия. Поради тази причина отделете време и помислете за добро мета описание.

Добавете снимки 

Има доста проучвания, които показват, че статиите със снимки се четат повече. Поради тази причина, когато пишете статии, то слагайте изображения, които да се отнасят по темата. По този начин ще можете и по-добре да обясните на потребителите какво искате да кажете, но и те ще ви разбират по-добре.

Опитайте с клипове 

Да, това няма пряка връзка с оптимизацията, но по този начин можете да ангажирате потребителите и те да останат за по-дълго време върху статията ви, което пък ще е само във ваша полза. Клиповете имат своите предимства и недостатъци, така че е добре да ги обмислите, преди да пристъпите към тази стъпка.

7 вдъхновяващи цитата от любими книги

Една хубава книга винаги може да ни вдъхнови, да ни насърчи и да допълни света ни. Кои са любимите ви книги? Какъв жанр обичате да четете? Кои цитати винаги ще останат в съзнанието ви? Споделям с вас 10 цитата от известни книги, които винаги ще бъдат на мода.

“Той слезе долу, като избягваше да я гледа дълго време, сякаш тя беше слънце, но я виждаше, както се вижда слънцето, и без да я гледа.”
“Ана Каренина” на Лев Толстой

“О, слабост, твойто име е жена”
“Хамлет” на Уилям Шекспир

“Чакай и се надявай” 
“Граф Монте Кристо” на Александър Дюма

“Колкото по-малко знаеш, толкова по-добре се чувстваш.”
“На изток от Рая” на Джон Стайнбек

“По-добре приеми истината, каквато и да е тя, отколкото да очакваш нещо друго, но лъжа!”
“Дон Кихот” на Мигел де Сервантес

“Никога не трябва да се срамуваме от сълзите си”
“Големите надежди” на Чарлз Дикенс

“Не знам всичко, което предстои, но каквото и да е, ще го посрещна с усмивка.”
“Моби Дик” на Херман Мелвил

10 съвета за SEO писане – част първа

SEO писането е изкуство да се пишат текстове за различни уеб сайтове, които ще се класират добре в търсачките при търсене по определени ключови думи.

Този вид писане се оказва сравнително лесно и приятно занимание за хора, които имат известен опит в тази сфера. По този начин те могат да си докарат уеб трафик, без да се налага да влагат пари в реклами.

Но не всичко е свързано с класирането и трафика. Писането трябва да ангажира потребителите, да налага авторитет и да се достигне до продажба на продукти.

В следващите редове ще научите няколко съвета за SEO писане, което да ангажира потребителите, но и да се хареса на търсещите машини.

Направете проучване 

Преди да започнете да пишете оптимизиран текст, то трябва да знаете за кого ще пишете. Няма как да съставите съдържание, което да се хареса на читателите, ако не проучите таргет групата, за която искате да пишете. Поради тази причина трябва да направите проучване и това със сигурност ще даде резултати.

Заглавие 

Заглавието е важно и затова го обмислете добре. Ако то е привлекателно и предизвиква интерес в читателя, със сигурност читателят ще иска да прочете статията. Ефективната оптимизация заедно с хубаво заглавие върши чудеса.

Използване на цифри 

Ако искате посетителите да кликат на статиите ви и да ги четат, то използвайте цифри в заглавията. Проучванията показват, че човешкият мозък обича списъци и следователно подсъзнателно търси такива. Също така, списъците предполагат конкретна информация и добра четимост.

Изпитани формули за заглавия 

Някои от най-добрите грабващи заглавия са определени формули, които човек е преобразувал по някакъв начин. Затова спокойно можете да използвате стари заглавия за вашите статии.

Използване на подзаглавия

Вече сте грабнали читателя със заглавието, но как да го накарате да продължи да чете? Отговорът е с подзаглавия. Потребителите често търсят определена информация. Подзаглавията им помагат да я намеря и да разберат текста, но и го описват на търсачките и по този начин той се класира по-добре.

Подходящ шрифт 

Подходящият шрифт може да направи текста да се чета по-добре и да е по-интересен за потребителите. Поради тази причина копирайтърите обръщат толкова внимание на тези “козметични особености”, когато се изготвя рекламен текст.

Болд или курсив 

Смисловото подчертаване на дадена ключова фраза помага за по-добра четимост. Колкото по-лесно се възприема информацията от статията, толкова и повече хора ще я четат.

По дълги текстове 

По-дългите текстове определено се класират на по-предно място. Причината е, че те са определяни като по-полезни за потребителите и следователно се харесват и на търсачките.

Скъсете абзаците 

Дългите абзаци затормозяват потребителите и те спират да четат. За да постигнете успех, добре е да се придържате с по-кратки абзаци от по няколко изречения.

Не пренебрегвайте ключовите фрази

Класирането може да е по-трудно, ако сайтът е нов и използва конкурентни ключови думи. Поради тази причина е добре да използвате уместни ключови фрази. По този начин можете да намалите конкуренцията и да увеличите трафика и реализациите.

Как да пишем добре статии?

Всеки ден има уебмастъри и блогъри, които сядат и пишат съдържание за своите посетители. Но колко от тях пишат наистина добре и задържат вниманието на посетителите си? Колко от написаното от тях е полезно?

Най-вероятно вече сте си помислили “малко” и не сте далеч от истината. В следващите няколко редове ще откриете съвети за добро писане.

Заглавието е най-важно 

Ако заглавието не е интересно и не предизвиква интерес в съзнанието на посетителя, то тогава той просто ще ви подмине.  Ако можете да пишете добре, но не слагате подходящи заглавия, то статията ви няма да получи необходимото внимание от читателите.

Няма никакъв смисъл да си губите времето с хубави статии, но с лошо заглавие. Направете заглавието интригуващо, така че да привлече вниманието на четящия го.

Можете да използвате в заглавието си думи като “ново”, “топ”, “как да”, “топ начини”, “защо”.

Краткото и точно писане е златно 

Ще слушате ли някой, който ви говори с часове безсмислени неща? Не! По същия начин е и с писането.  Пишете точно, кратко и ясно това, което искате да кажете на посетителите си, без да се отклонявате от темата.

Различни проучвания показват, че добрата статия е с дължина около 400 – 500 думи. Ако е написана от/под 300, то тя е непълна и неточна.

Добро формулиране на текста 

Когато слагате подзаглавия, точкови списъци или отбелязвате важните и ключови думи в текстовете си,  правите статиите ви да се сканират по лесно от потребителите. Те нямат време да четат излишни неща.

Потребителите искат точно и кратко съдържание, което да отговаря на нуждите им. Когато лесно сканират текста и открият това, което търсят, потребителите ще четат с внимание всяка една дума на автора.

Говорете естествено

Ако не ви се налага да говорите  с официални и сложни термини, то не ги употребявайте. Потребителите биха се чувствали много по-добре и приятно, когато четат текст, който е изграден с разговорна реч, която използваме в ежедневието си.

Използвайки ежедневни фрази, думи и изрази, вие можете да достигнете до своите читатели много по-лесно, да ги докоснете и най-вече да ги накарате да се върнат отново. Те ще са запомнили всичко, което сте написали по темата, която интересува и с радост биха искали да прочетат и други полезни неща.

Имайте цел 

Какво целите с дадена статия?  С какво искате да бъдете полезни на потребителите? Можете да си съставите план и според този план да започнете да пишете. В плана е хубаво да включите различни подзаглавия и да маркирате основните неща и теми/тема на статията, която ще напишете.

Съвети за организиране на времето – част втора

В предишната статия поговорихме за времето и как да организираме времето си, така че да ни стига за всичко. В тази статия ще продължим със съветите за организиране на времето.

Фокусиране 

На всеки от нас се е случвало да си иска да свърши няколко неща наведнъж. Това обаче не винаги е полезно, както за нас самите, така и за работата ни. Ако не можете да вършите няколко неща едновременно и то качествено, просто се фокусирайте върху едно нещо.

Затворете всички приложения и табове на браузъра си, които нямат нищо общо с настоящата задача. Фокусирайте се само върху задачата си и не правите нищо друго,  докато не я приключите напълно.

Блокирайте нещата, които ви разсейват 

Това е в духа на по-горе казаното. Махнете социалните мрежи, изскачащите прозорци, различните видове съобщения, новините. Това са неща, които отвличат вниманието ви и често губим минути, а дори и часове, за да прочетем дадена новина, да видим кой какво е правил, вместо да обърнем внимание на задачата си.

Обединяване на сходни задачи 

Ако имате да вършите много и еднотипни задачи, то може би е най-добре да ги обедините заедно. Какво означава това? Например, можете да обедините разговорите през деня и те да следват един след друг, вместо по различно време.

Това можете да го направите и за другите си неща. Например, можете да имате време за административни дейности, за писмена работа или каквото друго включва работата ви. Това се казва оптимизиране на работния процес и го прави много по-ефективен.

Прекъснете, когато е необходимо 

Често ние не спираме работата си, докато не я свършим.  Това е хубаво, че сме постоянни и фокусирани, но може и да навреди. Много от нещата се развалят, защото са прегрели. Това може да се случи и с нас. Може цялата ни работа да се развали, само защото не сме си дали почивка, когато е било необходимо.  Поради тази причина, когато усетите нужда от почивка, то я направете.

Почивката може да е едно кафе с колеги или пък да хапнете нещо. Каквото и да е, тя ще даде рестарт на мозъка ви и когато се върнете към работата ще имате нови идеи как да я направите и енергия да я свършите.

Съвети за организиране на времето – част първа

Умението да организирате времето си правилно, така че то да ви стига за всички задачи е задължително условия за всяка една работа. Нещо повече, това е задължително условие за всеки един фрийлансър, който трябва да организира собствения си работен процес, така че да има възможност да обърне достатъчно внимание на всеки един клиент, да спази сроковете и да свърши качествено зададената му задача/проект.  Ето и няколко трикове, с които ще можете да повишите продуктивността си.

Планирайте задачите си 

Планирайте това, което трябва да свършите за следващата седмица. Това може да се случи понеделник вечер или пък петък следобед. Можете да използвате настолен календар или пък помощта на Google calendar, outlook calendar или пък нещо друго за управление на времето и задълженията.  По този начин ще имате по-ясна представа какво трябва да свършите и ще ви е лесно да следвате вече начертания план.

Оставете си буфер

Не запълвайте никога напълно свободното си време, защото никога не знаете какво може да изникне. Може някой ваш редовен клиент да иска да направите спешна поръчка или пък да отидете на непредвидена среща. Оставете си прозорец за непредвидени ситуации. Също така, когато имате контрол над времето си, то ще имате повече свободно такова за себе си и нещата, които обичате 🙂

Проверявайте имейла си 1 – 2 пъти дневно 

Това ще ви бъде полезно, защото ще научите клиентите си, че отговаряйте в рамките на 24 часа, а не на 30 мин., след като са ви писали. Така ще намалите стреса около работата си и ще можете да организирате по-добре времето си. Ще имате време за задачите, които да свършите, но и за вас самите.

Без чат по време на работа! 

Започнали сте да работи и сте видели, че имате ново съобщение. Ами, добре, но ще трябва да почака! В момента, в който творите нищо не трябва да ви разсейва. Нищо няма да стане, ако отговорите с 30 минути по-късно, ако нещо е много спешно. Всеки има нужда от време да се съсредоточи върху работата си и клиентите ви трябва да са наясно с това. Трябва да знаят, че когато не отговаряте най-вероятно работите и ще им отговорите по-късно. Това не се отнася само за клиентите, но и за вашите приятели и близки.

Не отлагайте работата 

Не отлагайте работата си от днес за утре. Утрешния ден има своите грижи и задачи. Свършете днес това, което трябва да свършите, дори и да ви отнеме повечко време. В противен случай ще имате двойно повече работа, двойно повече стрес и двойно по-малко свободно време. Не звучи добре, нали?

 

5 лесни стъпки за фокусиране

Всеки иска да бъде фокусиран и да върши бързо и лесно задълженията си, но не на всеки му се отдава. Понякога просто ни писва от работата и искаме да се разсеем. Дори и да обичаме работата си просто не е възможно да бъдем постоянно концентрирани. В тази статия ще ви предложа 5 лесни стъпки, с които да бъдете постоянно фокусирани върху работата си.

Дишане 

Да, всички ни е дишаме, но го правим по-различен начин. Отделете 5 или 10 минути в обедната си почивка и се концентрирайте изцяло върху дишането си. Премахнете всички останали мисли, които ви се натрапват, както и лошите емоции. Позволете на ума ви да се отпусне и да се изчисти от всичко негативно. Ще видите веднага резултатите от това упражнение.

Планирай 

Планирането е много важно, ако искаме да бъдем фокусирани върху задълженията си. Всъщност това е първата стъпка от концентрацията. Запишете на един лист какво имате да правите днес. Ако има нещо важно, за което се притеснявате, то сложете го на преден план и започнете от него. Вървете по списъка, без да спирате. В края на деня ще видите, че сте свършили всичко и ще сте много удовлетворени.

Премахни изкушенията 

Ах, този Facebook! “Само да погледна това”, ” О, виж тя къде е ходила” и други подобни мисли ни преминават през ума по време на робата. Ако социалната мрежа ти е проблем, то не я посещавай по време на работа. Искаш да си говориш с колегите – обърни им внимание в почивката. Дразни те околния шум – пусни си музика, която те фокусира. Човек винаги може да си намери оправдание от околната среда и да не свърши нищо за деня, но истината е, че всичко зависи от нас.

Прави почивки 

Можете да прецените колко време ще ви отнеме за дадена задача и да “сключите” договор със себе си, че след като приключите с дадената задача, ще си вземете почивка. Така наистина ще се почувствате заредени с нови сили за следващото нещо, което трябва да свършите.

Награждаване 

Често ние поздравяваме другите за това, което са направили, но истината е, че не благодарим на себе си. Не се похвалваме за това, което правим и винаги се обвиняваме. Вместо да се обвиняваме, то можем просто да си благодарим за добре свършената работа. Така изграждаме самоуважение и увереност, а това не остава незабелязано от околните.

Как да бъдем продуктивни с малко сън?

Всеки един от нас се е сблъсквал с недоспиването. Причините за него могат да бъдат много – дълга нощ с приятели, детето не иска да спи или просто искате свършите всичко, преди да си легнете. Каквато и да е причината за недоспиването, то вие трябва да бъдете свежи на работа. В тази статия ще разберете как да бъдете продуктивни с малко сън.

Медитация

Не става въпрос за медитация на постелка и други подобни неща.  Просто отидете на някое по-тихо място и оставете мозъка ви да си почине.  Поемайте си дълбоко въздух и след това издишвайте. По този начин ще можете да се отпуснете. Можете да си представите и че сте на някое любимо място.

Витамини и минерали 

Хапвайте повече плодове и зеленчуци. Те освобождават енергия и по този начин ще можете да бъдете и по-продуктивни. Не прекалявайте с кафето. Повече от 2 кафета на ден водят до обратния ефект. Ще усетите напрежение и един момент кофеинът ще спре да действа и пак ще ви се спи, но ще бъдете и много изнервени.

Общувайте

Можете да се чувствате изолирани и да не искате да говорите с никой, но общувайте. По този начин наистина ще можете да се освежите и да продължите работния ден.

Любима музика 

Защо да слушате любимата си музика само вкъщи? Можете да я слушате и на работното си място, като по този начин със сигурност ще се чувствате добре и работата ви ще върви леко.

Чувство за хумор 

Какво като не сте спали? Светът спира ли да се върти? Ами това означава, че вие не трябва да спирате да сте забавни. Погледнете на всяка ситуация с чувство за хумор и се радвайте на деня си!

Повече за безсънието можете да прочетете ТУК!

Три лесни стъпки за равносметка

В живота на всеки един човек идва момент за равносметка, когато е добре спре за момент и да види какво е постигнал до този момент, какво има още за постигане и как да го постигне. Убедена съм, че с тази равносметка никоя мечта няма да остане непостигната! Е, да започваме! 🙂

Подгответе се

Необходимо е да имате една определена подготовка и тя се състои във времето, което ще отделите. За ефективна равносметка е добре да имате поне час на разположение. Може би се страхувате, че отговорите няма да ви харесат. Няма място за страх. Има място единствено и само за промени, които ще променят живота ни към по-добро.

Погледнете истината в очите

Напишете на един лист това, което сте постигнали през изминалата година или месец или това, което не сте. Независимо дали непостигнатите неща са повече от тези, които сте постигнали, напишете ги. Важно е да бъдете честни със себе си, за да имате наистина реален напредък в личен план.

Изводът

След като сте направили горните две стъпки, време е за изводи. Доволни ли сте от това, което сте постигнали? Какво бихте подобрили? Поставете си цели,  с които да се усъвършенствате и след това ги раздробете на малки стъпки. Не позволявайте  на нищо да ви попречи, за да постигнете мечтите и желанията си!