10 любими цитати от книги

 

Книгите винаги имат свойството да ни вдъхновяват, поучават или пък просто да бъдат чудесен завършек на един работен ден. В следващите редове ще прочетете цитати, които са известни или пък не толкова, но със сигурност ще ви вдъхновят за една ползотворна и успешна седмица.

„Кой е беден, ако е обичан?“, Оскар Уайлд, „Жена без значение“

„Целта не е да живееш вечно, целта е да създадеш нещо, което ще е вечно.“, Чък Паланюк, „Дневник“

„Пътувай достатъчно далеч и ще срещнеш себе си.“, Дейвид Мичъл, „Облак Атлас“

„Повечето хора са свестни, когато най-накрая ги опознаеш.“, Харпър Лий, „Да убиеш присмехулник“

“Всеки край е също така и начало. Ние просто не го знаем в този момент.“, Мич Албъм, „The Five People You Meet In Heaven“

„Когато някой си тръгва, това е, защото някой друг пристига.“, Паулу Коелю, „Захир“

„Няма полза да се връщам към вчера, защото тогава бях друг човек.“, Луис Карол, „Алиса в страната на чудесата“

„Единствените пречки за утре са съмненията, които имаме днес.“, Питакъс Лор, „Силата на шестимата“

„Не искам да умра без нито един белег.“, Чък Паланюк, „Боен клуб“

„Страхът не те събаря, събужда те.“, Вероника Рот, „Дивергенти“

7 позитивни черти на работата от вкъщи

 

 

Във време на пандемия и локдаун отново сме принудени да работим и учим от вкъщи. Понякога това не е никак лесна задача и безспорно ни липсват контактите с колегите или обичайното кафе в почивката. Но като всяко нещо и работата от вкъщи има своите позитивни страни.

Можете да бъдете гъвкави

Ако в офиса имате работно време от 8 до 17, то тук можете да работите, когато пожелаете. Имате възможност да изпълните задачите си рано сутринта или късно вечерта, тъй като винаги имате достъп до работното си място. Също така, не е задължително да сте в дома си, а можете да работите от всяко място, където има стабилна интернет връзка.

Няма дрескод

Това повече засяга дамската част, но и господата често се чудят какво да облекат. При хоум офиса това го няма и можете да вършите ежедневните си служебни задължения по пижама. 🙂

Различни проучвания обаче сочат, че прекалено неангажиращото облекло действа демотивиращо, така че е хубаво да заложите по някое време и на дънки.

Не губите време в пътувания

Не седите по спирките, не следите разписанието и определено спестявате време да стигнете до бюрото си. Понякога това са 40 минути, друг път – 1 час.  Вместо това, можете да започнете работа по-рано и да я приключите по-рано или пък да използвате времето за домашно кафе или преглед на новините.

Фирмите пестят от разходи

Когато не сте в офиса вие не консумирате вода, кафе, електричество, а това са разходи, които се усещат от фирмите. Спестените пари могат да послужат за допълнителни бонуси или пък за подобрение на работния процес.

Повече време за семейство и приятели

Когато работите от вкъщи можете да обядвате със семейството си или пък да излезете вечер на разходка. Определено вършенето на работата от вкъщи ви осигурява пълноценни взаимоотношения с близките и приятелите ви.

Живеете по-здравословно

По време на работата от вкъщи можете да се придържате към домашно приготвената храна, а това винаги е по-здравословно. Ако имате желание, можете и да правите кратки упражнения през различни интервали от време и така да си отпочивате, но и да сте по-ефективни.

Можете да печелите повече

Ако имате добра организация на времето, можете да работите и за други фирми на свободна практика, ако сте на договор към някоя. Също така, от основната си работа също можете да поемете повече задачи, за което да ви се плаща допълнително.

Пет неща, които трябва да знаете за копирайтинга

Може би обичате да пишете и искате да създавате съдържание с маркетингова цел.  Преди да започнете да се занимавате с копирайтинг, трябва да знаете някои неща. Едно от тях е, че копирайтърът е този, който създава облика на даден сайт. Да, програмистът пише код и техническата част е от него, но от автора на съдържанието зависи дали сайта ще допадне на потребителя или ще го подмине. Ето и някои ключови компетентности, които трябва да притежава един копирайтър.

Трябва да познавате фирмата, за която пишете

Да работите тази работа е голямо предизвикателство. Да работите в агенция не е лесно и трябва много добре да я познавате – нейните идеи, ценности и продукти. Ако един копирайтър познава добре идентичността на дадена фирма, то ще се откроят по-ярко идеите и методите, които се предлагат и в крайна сметка услугите ще се продават по-добре.

Таргет групата

Важно е копирайтърът да познава таргет групата и да пише на нейния език.  Например, ако групата е тийнейджърска, тогава не е недопустимо да има думи, които идват от английски.  Важно е езикът да бъде достъпен, а съдържанието  да бъде ясно и конкретно.

От друга страна, ако таргет групата е съставена от възрастни хора, то жаргонният език не е уместен и тъй като повечето думи няма да бъдат познати. Изказът трябва да бъде правилен и на разбираем език.

Съгласуване

Копирайтърът трябва да се съгласува с останалите отдели на фирмата. Ако бранд мениджърът е изградил вече образ, но копирайтърът отразява други идеи в текстовете си, то се получава разминаване. В потребителите се поражда съмнение относно ценностите на самата фирма, а това не е градивно.  Поради тази причина трябва да има съгласуване между копирайтъра и мениджъра, така че да се изгради добро име.

Копирайтърът е творецът в дадена фирма и чрез него се създава имидж. Съгласуването на предварителен план за развитие е необходим, за да може образът изграден от бранд мениджъра и този от копирайтъра да са едно. Това не винаги е лесно и се изискват повече усилия.

Оптимизация

Да има богат лексикален фонд, добър изказ, креативни идеи, познаването на маркетинга на фирмата не винаги е достатъчно. Копирайтърът трябва да познава добре и правилата за оптимизация на съдържанието, които се променят. Колкото повече ключове думи има и където е възможно хиперлинк, толкова по-оптимизиран ще е даден текст. Хубаво е да има повече синоними в текста, тъй като това ще генерира по-голяма уникалност и търсене, което ще накара Google да изкара текста на по-предна позиция.

Учене през целия живот

Като всяка една професия и тази има своята динамичност и добрият копирайтър следи за новостите в своята сфера. Това е занимание, което стимулира човек да чете все повече и повече, тъй като новата информация може да послужи за написването на следващия текст. Затова ученето през целия живот е важи с пълна сила за тази интересна и изпълнена с предизвикателства професия.

 

Няколко типа клиенти, с които копирайтърът се сблъсква

Като копирайтър ми се случва да се сблъсквам с много различни хора. Някои са свежи и интелигентни и с тях се говори сравнително лесно, докато с други се налага да проява повече търпение и креативност. В следващите няколко редове ще споделя с вас основни черти на няколко вида клиенти, с които всеки един копирайтър се сблъсквал или ще се сблъсква.

Хитър Петър 

Това е типът клиенти, които манипулират и извличат най-доброто от ситуацията,  а също така и много хитро уговарят цените. Тези клиенти са забравили, че сте в отпуск и настояват да напишете статията им, като компенсация за това, че преди сте отказали и сте били твърде заети.

Феята

Тя винаги ви намира, но нея едва ли можете да откриете лесно. При този вид клиенти са най-трудните статии и често не се знае кой е поръчителят. Не на последно място, тя ви приема като машина, която просто произвежда материал и комуникацията, както и уточняващи въпроси, не са важни неща, на които да обърне внимание.

Бай Ганьо 

Литературният образ за съжаление се използва, за да обозначим човек, който няма никакви обноски и се присмива на нормите за поведение. Да, такива хора може би биха били интересни за анализ, но що се отнася за клиент, то може да се стигне до плачевни ситуации. Обикновено те започват разговора директно на “ти”, не се съобразяват с времето, по което звънят и други подобни неща. Също така, сърдят се, когато им изпратите прекалено сложен текст, който да става за техния сайт. Тук трябва да споменем, че сайтът им е с пошло съдържание и често изобилства с грешки, но те са горди с него.

Шехерезада 

Тя интелигентна, възпитана и често е истинско щастие за копирайтъра. Разговорите с нея могат да бъдат много приятни, но често върви и с неприятни изненади. Например, забавяне на плащане, бързи срокове и много изисквания. Обикновено приятелското отношение кара копирайтърът да я постави като приоритет и да загърби останалите си клиенти. Това води до успех, но за нея.

Аладин и вълшебната лампа 

Всички знаем приказката за Аладин и вълшебната лампа и как джинът изпълнява различни желания. Е, представете си това и в сферата на копирайтинга. Всеки един от нас се е сблъсквал с клиент или пък е прочел обява, където освен умения в писането, трябват също в дигиталния маркетинг, SEO, дизайн, реклама, а ако може всичко това да върви и безплатно, би било чудесно. Често тези клиенти не желаят да се информират в какво се състои всяко едно звено, а на всичкото отгоре има и високи критерии.  Към себе  си, както може да се очаква, е доста по-снизходителен.

Да, това са част от хората, с които понякога се налага копирайтърът да работи. Но също така има много интелигентни, информирани и приятни хора, с които е удоволствие да се работи. Те са като един малък оазис, където копирайтърът може да твори и да бъде себе си. Обикновено с такива хора може да се създаде дългогодишно сътрудничество.

 

Основни принципи за работа от вкъщи

Да работим от вкъщи има доста позитивни страни. Като за начало, не се налага да ставате рано, за да стигнете до офиса си и то в най-натоварените сутрешни часове. Не се и налага да губите време в оправяне сутрин – можете да си стоите цял ден с пижама и пантофи и пак да работите.

Друго преимущество на работата от вкъщи е домашно приготвената храна и тишината – няма звънящи телефони, глъчка или звуци, които да ви разсейват. Все пак обаче има доста други неща, които биха могли да ви отнемат от времето и да не сте толкова ползотворни, колкото в офиса. Ето кои са те:

Домашни задължения 

Да вие не сте в офиса и шефа няма да ви види, ако миете чинии, чистите зад дивана или пък вършите друга работа у дома. Все пак това не означава, че сте си взели отпуска, а просто работите от вкъщи. Не правете неща, които биха ви изморили и не бихте искали да работите след тях.

Разсейване 

Да, вие сте у дома и можете да работите, където пожелаете. Изберете едно място, което е изолирано от шум и няма нищо около вас, което да ви разсейва и работете там. Можете да си направите и мини офис, където да си вършите работата. Не се изкушавайте да пуснете телевизора като фон, тъй като това ще отвлече вниманието ви. По-добре си пуснете тиха музика за фон, ако не обичате пълната тишина.

Преяждане 

В офиса не можете по всяко време да хапвате, докато това е напълно възможно у дома.  И мъже, и жени се изкушават често да си взимат нещо за хапване докато работят.  На пръв поглед в това няма нищо лошо, но води до преяждане, а това до доспиване и ниска продуктивност.  Най-добре е да отделите един час за обедна почивка и тогава да хапнете. След изтичането му – върнете се и продължете работата си.

Празници 

В сезона на празниците е много трудно да се съсредоточим и да работим. Мислим какво да купим за близките си, какво ще приготвим за хапване и т.н. Но ако ви се налага да работите по време на празниците, то го направете рано сутринта или отделете няколко часа през деня, в които да работите.

Кажете и на своите близки, че през това време ще се работи и да не ви притесняват, за да свършите бързо и да сте с тях.  Обикновено дали ще работите по празниците или не се разбира няколко дни преди това, така че си направете добър график, за да имате време за всичко.

10 съвета за SEO писане – част втора

В една от предишните статии бях засегнала темата за SEO писането и по-скоро съвети за писане на оптимизирани статии. В тази статия ще продължа темата и ще добавя още 10 съвета за SEO писане.

Старайте се да давате отговори на потребителските въпроси 

Хората винаги търсят нещо в интернет и именно техните въпроси могат да бъдат вашите ключови думи.  Когато пишете статии, то се старайте да отговаряте на тези въпроси, да ангажирате потребителите. В резултат на това продажбите ви ще се увеличат.

Думи, които пораждат емоции 

Копирайтърите са наясно, че думите пораждат емоции и това е основния начин да се въздейства на потребителя, да се подтикне към действие. Освен това, те са чудесно допълнение към ключовите думи. Използвайте думи, които биха породили замисляне по даден въпрос и направете читателя съпричастен към вашето мислене. Така той ще направи и очакваното от вас действие.

Без наситеност на ключовите думи 

Това е един от митовете за оптимизацията. Не казвам, че ключовата дума не трябва да присъства в текста, но когато това е прекалено не е добре. Наситеността на ключовата дума прави текста да е подходящ за търсачките, но не и за потребителите и в крайна сметка те просто не го четат. В резултата на това и търсачките започват да го избягват. Присъствието на ключовата дума трябва да бъде умерено, а не натрапчиво.

Вариации на ключовите думи 

Можете да използвате различни варианти на ключовите думи като синоними, граматически връзки и словосъчетания. По този начин ще избегнете повторението и отново ще имате оптимизиран текст.

Говорете на езика на читателите си

Ако пишете в научен блог, то ще използвате научни термини, но този език не би бил подходящ, ако пишете например за мода. Трябва да се съобразите с читателите си и да говорите на техния език, за да се чете статията ви. Това ще се забележи и от търсещите машини и ще ви донесе по-предна позиция в класирането.

Актуално съдържание 

Пишете по теми, които са актуални.  Това искат и читателите, и търсещите машини – актуална информация. Когато получават тази информация, потребителите ще следят статиите, които публикувате.

Пишете по горещи теми 

Това обикновено се отнася за новинарските сайтове, където конкуренцията е голяма и този сайт, който напише пръв новина по горещо събитие, то се издига и на по-предна позиция в търсачките. За останалите сайтове този съвет се препокрива с предишния.

Пишете грабващи мета описания 

На много хора не им се занимава с писането на мета описанията, но без тях няма как да получите качествено написана оптимизирана статия. Поради тази причина отделете време и помислете за добро мета описание.

Добавете снимки 

Има доста проучвания, които показват, че статиите със снимки се четат повече. Поради тази причина, когато пишете статии, то слагайте изображения, които да се отнасят по темата. По този начин ще можете и по-добре да обясните на потребителите какво искате да кажете, но и те ще ви разбират по-добре.

Опитайте с клипове 

Да, това няма пряка връзка с оптимизацията, но по този начин можете да ангажирате потребителите и те да останат за по-дълго време върху статията ви, което пък ще е само във ваша полза. Клиповете имат своите предимства и недостатъци, така че е добре да ги обмислите, преди да пристъпите към тази стъпка.

7 вдъхновяващи цитата от любими книги

Една хубава книга винаги може да ни вдъхнови, да ни насърчи и да допълни света ни. Кои са любимите ви книги? Какъв жанр обичате да четете? Кои цитати винаги ще останат в съзнанието ви? Споделям с вас 10 цитата от известни книги, които винаги ще бъдат на мода.

“Той слезе долу, като избягваше да я гледа дълго време, сякаш тя беше слънце, но я виждаше, както се вижда слънцето, и без да я гледа.”
“Ана Каренина” на Лев Толстой

“О, слабост, твойто име е жена”
“Хамлет” на Уилям Шекспир

“Чакай и се надявай” 
“Граф Монте Кристо” на Александър Дюма

“Колкото по-малко знаеш, толкова по-добре се чувстваш.”
“На изток от Рая” на Джон Стайнбек

“По-добре приеми истината, каквато и да е тя, отколкото да очакваш нещо друго, но лъжа!”
“Дон Кихот” на Мигел де Сервантес

“Никога не трябва да се срамуваме от сълзите си”
“Големите надежди” на Чарлз Дикенс

“Не знам всичко, което предстои, но каквото и да е, ще го посрещна с усмивка.”
“Моби Дик” на Херман Мелвил

10 съвета за SEO писане – част първа

SEO писането е изкуство да се пишат текстове за различни уеб сайтове, които ще се класират добре в търсачките при търсене по определени ключови думи.

Този вид писане се оказва сравнително лесно и приятно занимание за хора, които имат известен опит в тази сфера. По този начин те могат да си докарат уеб трафик, без да се налага да влагат пари в реклами.

Но не всичко е свързано с класирането и трафика. Писането трябва да ангажира потребителите, да налага авторитет и да се достигне до продажба на продукти.

В следващите редове ще научите няколко съвета за SEO писане, което да ангажира потребителите, но и да се хареса на търсещите машини.

Направете проучване 

Преди да започнете да пишете оптимизиран текст, то трябва да знаете за кого ще пишете. Няма как да съставите съдържание, което да се хареса на читателите, ако не проучите таргет групата, за която искате да пишете. Поради тази причина трябва да направите проучване и това със сигурност ще даде резултати.

Заглавие 

Заглавието е важно и затова го обмислете добре. Ако то е привлекателно и предизвиква интерес в читателя, със сигурност читателят ще иска да прочете статията. Ефективната оптимизация заедно с хубаво заглавие върши чудеса.

Използване на цифри 

Ако искате посетителите да кликат на статиите ви и да ги четат, то използвайте цифри в заглавията. Проучванията показват, че човешкият мозък обича списъци и следователно подсъзнателно търси такива. Също така, списъците предполагат конкретна информация и добра четимост.

Изпитани формули за заглавия 

Някои от най-добрите грабващи заглавия са определени формули, които човек е преобразувал по някакъв начин. Затова спокойно можете да използвате стари заглавия за вашите статии.

Използване на подзаглавия

Вече сте грабнали читателя със заглавието, но как да го накарате да продължи да чете? Отговорът е с подзаглавия. Потребителите често търсят определена информация. Подзаглавията им помагат да я намеря и да разберат текста, но и го описват на търсачките и по този начин той се класира по-добре.

Подходящ шрифт 

Подходящият шрифт може да направи текста да се чета по-добре и да е по-интересен за потребителите. Поради тази причина копирайтърите обръщат толкова внимание на тези “козметични особености”, когато се изготвя рекламен текст.

Болд или курсив 

Смисловото подчертаване на дадена ключова фраза помага за по-добра четимост. Колкото по-лесно се възприема информацията от статията, толкова и повече хора ще я четат.

По дълги текстове 

По-дългите текстове определено се класират на по-предно място. Причината е, че те са определяни като по-полезни за потребителите и следователно се харесват и на търсачките.

Скъсете абзаците 

Дългите абзаци затормозяват потребителите и те спират да четат. За да постигнете успех, добре е да се придържате с по-кратки абзаци от по няколко изречения.

Не пренебрегвайте ключовите фрази

Класирането може да е по-трудно, ако сайтът е нов и използва конкурентни ключови думи. Поради тази причина е добре да използвате уместни ключови фрази. По този начин можете да намалите конкуренцията и да увеличите трафика и реализациите.

Как да пишем добре статии?

Всеки ден има уебмастъри и блогъри, които сядат и пишат съдържание за своите посетители. Но колко от тях пишат наистина добре и задържат вниманието на посетителите си? Колко от написаното от тях е полезно?

Най-вероятно вече сте си помислили “малко” и не сте далеч от истината. В следващите няколко редове ще откриете съвети за добро писане.

Заглавието е най-важно 

Ако заглавието не е интересно и не предизвиква интерес в съзнанието на посетителя, то тогава той просто ще ви подмине.  Ако можете да пишете добре, но не слагате подходящи заглавия, то статията ви няма да получи необходимото внимание от читателите.

Няма никакъв смисъл да си губите времето с хубави статии, но с лошо заглавие. Направете заглавието интригуващо, така че да привлече вниманието на четящия го.

Можете да използвате в заглавието си думи като “ново”, “топ”, “как да”, “топ начини”, “защо”.

Краткото и точно писане е златно 

Ще слушате ли някой, който ви говори с часове безсмислени неща? Не! По същия начин е и с писането.  Пишете точно, кратко и ясно това, което искате да кажете на посетителите си, без да се отклонявате от темата.

Различни проучвания показват, че добрата статия е с дължина около 400 – 500 думи. Ако е написана от/под 300, то тя е непълна и неточна.

Добро формулиране на текста 

Когато слагате подзаглавия, точкови списъци или отбелязвате важните и ключови думи в текстовете си,  правите статиите ви да се сканират по лесно от потребителите. Те нямат време да четат излишни неща.

Потребителите искат точно и кратко съдържание, което да отговаря на нуждите им. Когато лесно сканират текста и открият това, което търсят, потребителите ще четат с внимание всяка една дума на автора.

Говорете естествено

Ако не ви се налага да говорите  с официални и сложни термини, то не ги употребявайте. Потребителите биха се чувствали много по-добре и приятно, когато четат текст, който е изграден с разговорна реч, която използваме в ежедневието си.

Използвайки ежедневни фрази, думи и изрази, вие можете да достигнете до своите читатели много по-лесно, да ги докоснете и най-вече да ги накарате да се върнат отново. Те ще са запомнили всичко, което сте написали по темата, която интересува и с радост биха искали да прочетат и други полезни неща.

Имайте цел 

Какво целите с дадена статия?  С какво искате да бъдете полезни на потребителите? Можете да си съставите план и според този план да започнете да пишете. В плана е хубаво да включите различни подзаглавия и да маркирате основните неща и теми/тема на статията, която ще напишете.

Съвети за организиране на времето – част втора

В предишната статия поговорихме за времето и как да организираме времето си, така че да ни стига за всичко. В тази статия ще продължим със съветите за организиране на времето.

Фокусиране 

На всеки от нас се е случвало да си иска да свърши няколко неща наведнъж. Това обаче не винаги е полезно, както за нас самите, така и за работата ни. Ако не можете да вършите няколко неща едновременно и то качествено, просто се фокусирайте върху едно нещо.

Затворете всички приложения и табове на браузъра си, които нямат нищо общо с настоящата задача. Фокусирайте се само върху задачата си и не правите нищо друго,  докато не я приключите напълно.

Блокирайте нещата, които ви разсейват 

Това е в духа на по-горе казаното. Махнете социалните мрежи, изскачащите прозорци, различните видове съобщения, новините. Това са неща, които отвличат вниманието ви и често губим минути, а дори и часове, за да прочетем дадена новина, да видим кой какво е правил, вместо да обърнем внимание на задачата си.

Обединяване на сходни задачи 

Ако имате да вършите много и еднотипни задачи, то може би е най-добре да ги обедините заедно. Какво означава това? Например, можете да обедините разговорите през деня и те да следват един след друг, вместо по различно време.

Това можете да го направите и за другите си неща. Например, можете да имате време за административни дейности, за писмена работа или каквото друго включва работата ви. Това се казва оптимизиране на работния процес и го прави много по-ефективен.

Прекъснете, когато е необходимо 

Често ние не спираме работата си, докато не я свършим.  Това е хубаво, че сме постоянни и фокусирани, но може и да навреди. Много от нещата се развалят, защото са прегрели. Това може да се случи и с нас. Може цялата ни работа да се развали, само защото не сме си дали почивка, когато е било необходимо.  Поради тази причина, когато усетите нужда от почивка, то я направете.

Почивката може да е едно кафе с колеги или пък да хапнете нещо. Каквото и да е, тя ще даде рестарт на мозъка ви и когато се върнете към работата ще имате нови идеи как да я направите и енергия да я свършите.