Емоцията в работата на копирайтъра

Емоцията като част от нашия живот е нещо неизбежно. Тя присъства навсякъде. Често съм се питала как може емоцията да се отрази на нашата работа като копирайтъри. Поради тази причина реших да потърся какво мислят различните копирайтъри по този въпрос и реших да го споделя в първата си публикация в моя блог.

И така, по темата. На първо място съм абсолютно съгласна с твърдението, че емоцията поражда друга емоция. Пример в ежедневието можем да видим навсякъде. Това особено ясно и категорично се отнасят за негативните емоции, които са силни и лесно могат да завладеят събеседника ни. Това важи с пълна сила за писането. Тук емоцията е много силна и тя може да остави грешно впечатление на четящия за вас, което не е особено добре, ако искате да го впечатлите и да получите работата или проекта, за който кандидатствате.

Отрицателните емоции влияят на нашата продуктивност. Например, ако получите гневен имейл от клиент и той поиска да направите корекция по извършена задача, вие ще отлагате с дни, седмици, месеци и в крайна сметка ще го направите с тегота и неудовлетворение от работата и едва ли ще искате да работите с този човек. И обратното, ако клиентът ви предостави информация за проекта спокойно, учтиво и позитивно, вие ще искате отново да работите с него и да го запазите в контактите си.

Също така, емоционалното натоварване оказва влияние и в работата с колеги. Ако един или двама копирайтъри работят по даден проект и клиента им е напрегнат, гневен, припрян, то и те ще се чувстват по този начин и в крайна сметка може да възникнат конфликти между тях и работата да се забави.

Доказано е, че клиентите, които подхождат делово и спокойно, както и копирайтърите, работят по-бързо и ефективно, а това от своя страна оставя само положителни емоции и чувство за добре свършена работа.

Сигурно се питате какво да правите, ако някой ви крещи гневно и не оценява труда ви. Преди всичко запазете спокойствие. Гневният тон само ще ви навреди и няма да ви донесе никаква полза. Лично на мен два пъти ми се е случвало да ми говорят с неприятен тон и честно казано, ако не съм запазила спокойствие и не съм изчакала известно време преди да отговоря, най-вероятно щях да загубя клиентите си и да си спечеля лоша репутация.

Така че, преди всичко трябва да помислим, преди да отговорим на клиента. Все пак гневния отговор ще породи още по-гневна кореспонденция и само ще си загубите времето в излишни спорове, вместо да свършите нещо полезно. От гнева само губите вие, а не клиента. Той ще си намери друг, който му свърши работата, а вие ще на загуба. Ако пък не ви харесва нещо, отново подходете спокойно, споделете съмненията си и ако не се стигне до съгласие, просто откажете проекта и се заемете със следващия.

Та, това е от мен за сега. Надявам се статията  да ви е харесала. Успех на всички хора, които работят със словото!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *