Пет бързи съвета за копирайтъри

Наскоро прочетох статия за съвети относно копирайтъри. Макар да имам малък опит, около година и половина, все още смятам, че не съм достатъчно компетентна и имам нужда от четене и развиване.

Та, кой всъщност няма? И така, ето ги и съветите. Някои ще цитирам дословно, а към други ще добавя и нещо от себе си. В края на статията ще сложа и линк към самия сайт, от където съм видяла въпросните съвети и можете да го посетите  и да намерите  нещо полезно за себе си. Ще отбележа, че със сайта нямам нищо общо и не го споменавам с цел реклама или нещо подобно, просто ми хареса това, което са написали и реших да го споделя с вас.

И така да започваме!

Проучване – нещото, без което не може 

Честито! Вече имате клиент и продукт и очаквайте тези взаимоотношения да прераснат в дългосрочни. Това е чудесно, но трябва да напишете добре статията, за да имате още повече клиенти и дългосрочни отношения. Важно е за една статията информацията. Тя може да ви бъде предоставена от клиента и вие само да я обедините в един текст. Това е по-лекия вариант. Вторият, обаче вие сами да направите проучване и да отделите време да обедините информацията и да напишете статията. Тази задача е по-сложна, но със сигурност би ви донесла добър резултат, ако я направите както трябва.

Можете да си зададете въпроси от типа “До каква целева група искате да достигнете?”, “Какво искате да постигнете със статията?” “Какво впечатление искате да оставите у потенциалните си клиенти?” След като, съберете необходимата информация, можете да преминете към втората стъпка.

Време е за идеи! 

Няма точна формула, по която да започнете да пишете. Вдъхновението може да ви връхлети веднага или пък да трябва да нахвърляте няколко неща, за да изникне нещо, което да ви свърши работа. Брейнстормингът е наложителен, защото най-добрите идеи се появяват тогава, когато най-малко очакваме. След като запишете най-сполучливите от тях, не се страхувайте да редактирате. Или както е казал Хемингуей: “Пиши пиян, редактирай трезвен”.

Предаване на клиентът 

Ето и заветната цел. Тук трябва да бъдете убедителни и с доводи да уверите клиентът си, че вашият продукт е най-правилният пред останалите на пазара. Ако не можете да защитите текста, който сте написали, то няма и да можете да продадете и продукта си.  А все пак увереността във вашите знания и способности е ключовото нещо, което ще ви помогне да участвате в създаването на нова марка или да създадете дългосрочни отношения с даден клиент.

Критиката – не се плашете от нея 

Винаги ще има някой, който да ви дава акъл как трябва да се прави и какво не трябва да допускате в даден текст. Не приемайте лично критиката. Лично на мен това ми беше много трудно, тъй като се стараех всичко да бъде перфектно и се отчайвах, когато някой клиент не ми харесваше нещата. Истината е, че за всеки влак си има пътници. Ако даден клиент не ви хареса текста или начина ви на писане, то някой друг ще ви оцени. Разбира се, градивната критика е много полезна. Ако клиентът ви направи такава, не бързайте да се защитавате, а направете това, което иска той. Така ще се усъвършенствате, ще покажете, че сте дипломатични и умеете да реагирате спрямо обстоятелствата. Със сигурност ще оставите добро впечатление. Разбира се, когато критиката е накърняване и незачитане на труда ви, си струва да се защитите, дори и да се наложи да влезете в конфликт.

Времето, за което вършите дадена задача 

Все си мислех, че след като имам работа няма да имам време, докато не свърша всичко. Истината е, че не е така. Например, можете да си отбележите няколко часа, в които само да творите, без нищо друго. И това да ви бъде работното време. Колкото по-концентрирани сте, толкова по-продуктивни ще бъдете и успешни.

И накрая едно много важно нещо – не спирайте да четете книги. Те са прозорците към света. Четенето ще ви обогати, ще ви даде нови идеи и по-богата езикова култура!

Източник: simpatichno.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *