5 лесни стъпки за фокусиране

Всеки иска да бъде фокусиран и да върши бързо и лесно задълженията си, но не на всеки му се отдава. Понякога просто ни писва от работата и искаме да се разсеем. Дори и да обичаме работата си просто не е възможно да бъдем постоянно концентрирани. В тази статия ще ви предложа 5 лесни стъпки, с които да бъдете постоянно фокусирани върху работата си.

Дишане 

Да, всички ни е дишаме, но го правим по-различен начин. Отделете 5 или 10 минути в обедната си почивка и се концентрирайте изцяло върху дишането си. Премахнете всички останали мисли, които ви се натрапват, както и лошите емоции. Позволете на ума ви да се отпусне и да се изчисти от всичко негативно. Ще видите веднага резултатите от това упражнение.

Планирай 

Планирането е много важно, ако искаме да бъдем фокусирани върху задълженията си. Всъщност това е първата стъпка от концентрацията. Запишете на един лист какво имате да правите днес. Ако има нещо важно, за което се притеснявате, то сложете го на преден план и започнете от него. Вървете по списъка, без да спирате. В края на деня ще видите, че сте свършили всичко и ще сте много удовлетворени.

Премахни изкушенията 

Ах, този Facebook! “Само да погледна това”, ” О, виж тя къде е ходила” и други подобни мисли ни преминават през ума по време на робата. Ако социалната мрежа ти е проблем, то не я посещавай по време на работа. Искаш да си говориш с колегите – обърни им внимание в почивката. Дразни те околния шум – пусни си музика, която те фокусира. Човек винаги може да си намери оправдание от околната среда и да не свърши нищо за деня, но истината е, че всичко зависи от нас.

Прави почивки 

Можете да прецените колко време ще ви отнеме за дадена задача и да “сключите” договор със себе си, че след като приключите с дадената задача, ще си вземете почивка. Така наистина ще се почувствате заредени с нови сили за следващото нещо, което трябва да свършите.

Награждаване 

Често ние поздравяваме другите за това, което са направили, но истината е, че не благодарим на себе си. Не се похвалваме за това, което правим и винаги се обвиняваме. Вместо да се обвиняваме, то можем просто да си благодарим за добре свършената работа. Така изграждаме самоуважение и увереност, а това не остава незабелязано от околните.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *