Съвети за организиране на времето – част първа

Умението да организирате времето си правилно, така че то да ви стига за всички задачи е задължително условия за всяка една работа. Нещо повече, това е задължително условие за всеки един фрийлансър, който трябва да организира собствения си работен процес, така че да има възможност да обърне достатъчно внимание на всеки един клиент, да спази сроковете и да свърши качествено зададената му задача/проект.  Ето и няколко трикове, с които ще можете да повишите продуктивността си.

Планирайте задачите си 

Планирайте това, което трябва да свършите за следващата седмица. Това може да се случи понеделник вечер или пък петък следобед. Можете да използвате настолен календар или пък помощта на Google calendar, outlook calendar или пък нещо друго за управление на времето и задълженията.  По този начин ще имате по-ясна представа какво трябва да свършите и ще ви е лесно да следвате вече начертания план.

Оставете си буфер

Не запълвайте никога напълно свободното си време, защото никога не знаете какво може да изникне. Може някой ваш редовен клиент да иска да направите спешна поръчка или пък да отидете на непредвидена среща. Оставете си прозорец за непредвидени ситуации. Също така, когато имате контрол над времето си, то ще имате повече свободно такова за себе си и нещата, които обичате 🙂

Проверявайте имейла си 1 – 2 пъти дневно 

Това ще ви бъде полезно, защото ще научите клиентите си, че отговаряйте в рамките на 24 часа, а не на 30 мин., след като са ви писали. Така ще намалите стреса около работата си и ще можете да организирате по-добре времето си. Ще имате време за задачите, които да свършите, но и за вас самите.

Без чат по време на работа! 

Започнали сте да работи и сте видели, че имате ново съобщение. Ами, добре, но ще трябва да почака! В момента, в който творите нищо не трябва да ви разсейва. Нищо няма да стане, ако отговорите с 30 минути по-късно, ако нещо е много спешно. Всеки има нужда от време да се съсредоточи върху работата си и клиентите ви трябва да са наясно с това. Трябва да знаят, че когато не отговаряте най-вероятно работите и ще им отговорите по-късно. Това не се отнася само за клиентите, но и за вашите приятели и близки.

Не отлагайте работата 

Не отлагайте работата си от днес за утре. Утрешния ден има своите грижи и задачи. Свършете днес това, което трябва да свършите, дори и да ви отнеме повечко време. В противен случай ще имате двойно повече работа, двойно повече стрес и двойно по-малко свободно време. Не звучи добре, нали?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *