Съвети за организиране на времето – част втора

В предишната статия поговорихме за времето и как да организираме времето си, така че да ни стига за всичко. В тази статия ще продължим със съветите за организиране на времето.

Фокусиране 

На всеки от нас се е случвало да си иска да свърши няколко неща наведнъж. Това обаче не винаги е полезно, както за нас самите, така и за работата ни. Ако не можете да вършите няколко неща едновременно и то качествено, просто се фокусирайте върху едно нещо.

Затворете всички приложения и табове на браузъра си, които нямат нищо общо с настоящата задача. Фокусирайте се само върху задачата си и не правите нищо друго,  докато не я приключите напълно.

Блокирайте нещата, които ви разсейват 

Това е в духа на по-горе казаното. Махнете социалните мрежи, изскачащите прозорци, различните видове съобщения, новините. Това са неща, които отвличат вниманието ви и често губим минути, а дори и часове, за да прочетем дадена новина, да видим кой какво е правил, вместо да обърнем внимание на задачата си.

Обединяване на сходни задачи 

Ако имате да вършите много и еднотипни задачи, то може би е най-добре да ги обедините заедно. Какво означава това? Например, можете да обедините разговорите през деня и те да следват един след друг, вместо по различно време.

Това можете да го направите и за другите си неща. Например, можете да имате време за административни дейности, за писмена работа или каквото друго включва работата ви. Това се казва оптимизиране на работния процес и го прави много по-ефективен.

Прекъснете, когато е необходимо 

Често ние не спираме работата си, докато не я свършим.  Това е хубаво, че сме постоянни и фокусирани, но може и да навреди. Много от нещата се развалят, защото са прегрели. Това може да се случи и с нас. Може цялата ни работа да се развали, само защото не сме си дали почивка, когато е било необходимо.  Поради тази причина, когато усетите нужда от почивка, то я направете.

Почивката може да е едно кафе с колеги или пък да хапнете нещо. Каквото и да е, тя ще даде рестарт на мозъка ви и когато се върнете към работата ще имате нови идеи как да я направите и енергия да я свършите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *