Как да пишем добре статии?

Всеки ден има уебмастъри и блогъри, които сядат и пишат съдържание за своите посетители. Но колко от тях пишат наистина добре и задържат вниманието на посетителите си? Колко от написаното от тях е полезно?

Най-вероятно вече сте си помислили “малко” и не сте далеч от истината. В следващите няколко редове ще откриете съвети за добро писане.

Заглавието е най-важно 

Ако заглавието не е интересно и не предизвиква интерес в съзнанието на посетителя, то тогава той просто ще ви подмине.  Ако можете да пишете добре, но не слагате подходящи заглавия, то статията ви няма да получи необходимото внимание от читателите.

Няма никакъв смисъл да си губите времето с хубави статии, но с лошо заглавие. Направете заглавието интригуващо, така че да привлече вниманието на четящия го.

Можете да използвате в заглавието си думи като “ново”, “топ”, “как да”, “топ начини”, “защо”.

Краткото и точно писане е златно 

Ще слушате ли някой, който ви говори с часове безсмислени неща? Не! По същия начин е и с писането.  Пишете точно, кратко и ясно това, което искате да кажете на посетителите си, без да се отклонявате от темата.

Различни проучвания показват, че добрата статия е с дължина около 400 – 500 думи. Ако е написана от/под 300, то тя е непълна и неточна.

Добро формулиране на текста 

Когато слагате подзаглавия, точкови списъци или отбелязвате важните и ключови думи в текстовете си,  правите статиите ви да се сканират по лесно от потребителите. Те нямат време да четат излишни неща.

Потребителите искат точно и кратко съдържание, което да отговаря на нуждите им. Когато лесно сканират текста и открият това, което търсят, потребителите ще четат с внимание всяка една дума на автора.

Говорете естествено

Ако не ви се налага да говорите  с официални и сложни термини, то не ги употребявайте. Потребителите биха се чувствали много по-добре и приятно, когато четат текст, който е изграден с разговорна реч, която използваме в ежедневието си.

Използвайки ежедневни фрази, думи и изрази, вие можете да достигнете до своите читатели много по-лесно, да ги докоснете и най-вече да ги накарате да се върнат отново. Те ще са запомнили всичко, което сте написали по темата, която интересува и с радост биха искали да прочетат и други полезни неща.

Имайте цел 

Какво целите с дадена статия?  С какво искате да бъдете полезни на потребителите? Можете да си съставите план и според този план да започнете да пишете. В плана е хубаво да включите различни подзаглавия и да маркирате основните неща и теми/тема на статията, която ще напишете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *