10 съвета за SEO писане – част втора

В една от предишните статии бях засегнала темата за SEO писането и по-скоро съвети за писане на оптимизирани статии. В тази статия ще продължа темата и ще добавя още 10 съвета за SEO писане.

Старайте се да давате отговори на потребителските въпроси 

Хората винаги търсят нещо в интернет и именно техните въпроси могат да бъдат вашите ключови думи.  Когато пишете статии, то се старайте да отговаряте на тези въпроси, да ангажирате потребителите. В резултат на това продажбите ви ще се увеличат.

Думи, които пораждат емоции 

Копирайтърите са наясно, че думите пораждат емоции и това е основния начин да се въздейства на потребителя, да се подтикне към действие. Освен това, те са чудесно допълнение към ключовите думи. Използвайте думи, които биха породили замисляне по даден въпрос и направете читателя съпричастен към вашето мислене. Така той ще направи и очакваното от вас действие.

Без наситеност на ключовите думи 

Това е един от митовете за оптимизацията. Не казвам, че ключовата дума не трябва да присъства в текста, но когато това е прекалено не е добре. Наситеността на ключовата дума прави текста да е подходящ за търсачките, но не и за потребителите и в крайна сметка те просто не го четат. В резултата на това и търсачките започват да го избягват. Присъствието на ключовата дума трябва да бъде умерено, а не натрапчиво.

Вариации на ключовите думи 

Можете да използвате различни варианти на ключовите думи като синоними, граматически връзки и словосъчетания. По този начин ще избегнете повторението и отново ще имате оптимизиран текст.

Говорете на езика на читателите си

Ако пишете в научен блог, то ще използвате научни термини, но този език не би бил подходящ, ако пишете например за мода. Трябва да се съобразите с читателите си и да говорите на техния език, за да се чете статията ви. Това ще се забележи и от търсещите машини и ще ви донесе по-предна позиция в класирането.

Актуално съдържание 

Пишете по теми, които са актуални.  Това искат и читателите, и търсещите машини – актуална информация. Когато получават тази информация, потребителите ще следят статиите, които публикувате.

Пишете по горещи теми 

Това обикновено се отнася за новинарските сайтове, където конкуренцията е голяма и този сайт, който напише пръв новина по горещо събитие, то се издига и на по-предна позиция в търсачките. За останалите сайтове този съвет се препокрива с предишния.

Пишете грабващи мета описания 

На много хора не им се занимава с писането на мета описанията, но без тях няма как да получите качествено написана оптимизирана статия. Поради тази причина отделете време и помислете за добро мета описание.

Добавете снимки 

Има доста проучвания, които показват, че статиите със снимки се четат повече. Поради тази причина, когато пишете статии, то слагайте изображения, които да се отнасят по темата. По този начин ще можете и по-добре да обясните на потребителите какво искате да кажете, но и те ще ви разбират по-добре.

Опитайте с клипове 

Да, това няма пряка връзка с оптимизацията, но по този начин можете да ангажирате потребителите и те да останат за по-дълго време върху статията ви, което пък ще е само във ваша полза. Клиповете имат своите предимства и недостатъци, така че е добре да ги обмислите, преди да пристъпите към тази стъпка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *