Няколко типа клиенти, с които копирайтърът се сблъсква

Като копирайтър ми се случва да се сблъсквам с много различни хора. Някои са свежи и интелигентни и с тях се говори сравнително лесно, докато с други се налага да проява повече търпение и креативност. В следващите няколко редове ще споделя с вас основни черти на няколко вида клиенти, с които всеки един копирайтър се сблъсквал или ще се сблъсква.

Хитър Петър 

Това е типът клиенти, които манипулират и извличат най-доброто от ситуацията,  а също така и много хитро уговарят цените. Тези клиенти са забравили, че сте в отпуск и настояват да напишете статията им, като компенсация за това, че преди сте отказали и сте били твърде заети.

Феята

Тя винаги ви намира, но нея едва ли можете да откриете лесно. При този вид клиенти са най-трудните статии и често не се знае кой е поръчителят. Не на последно място, тя ви приема като машина, която просто произвежда материал и комуникацията, както и уточняващи въпроси, не са важни неща, на които да обърне внимание.

Бай Ганьо 

Литературният образ за съжаление се използва, за да обозначим човек, който няма никакви обноски и се присмива на нормите за поведение. Да, такива хора може би биха били интересни за анализ, но що се отнася за клиент, то може да се стигне до плачевни ситуации. Обикновено те започват разговора директно на “ти”, не се съобразяват с времето, по което звънят и други подобни неща. Също така, сърдят се, когато им изпратите прекалено сложен текст, който да става за техния сайт. Тук трябва да споменем, че сайтът им е с пошло съдържание и често изобилства с грешки, но те са горди с него.

Шехерезада 

Тя интелигентна, възпитана и често е истинско щастие за копирайтъра. Разговорите с нея могат да бъдат много приятни, но често върви и с неприятни изненади. Например, забавяне на плащане, бързи срокове и много изисквания. Обикновено приятелското отношение кара копирайтърът да я постави като приоритет и да загърби останалите си клиенти. Това води до успех, но за нея.

Аладин и вълшебната лампа 

Всички знаем приказката за Аладин и вълшебната лампа и как джинът изпълнява различни желания. Е, представете си това и в сферата на копирайтинга. Всеки един от нас се е сблъсквал с клиент или пък е прочел обява, където освен умения в писането, трябват също в дигиталния маркетинг, SEO, дизайн, реклама, а ако може всичко това да върви и безплатно, би било чудесно. Често тези клиенти не желаят да се информират в какво се състои всяко едно звено, а на всичкото отгоре има и високи критерии.  Към себе  си, както може да се очаква, е доста по-снизходителен.

Да, това са част от хората, с които понякога се налага копирайтърът да работи. Но също така има много интелигентни, информирани и приятни хора, с които е удоволствие да се работи. Те са като един малък оазис, където копирайтърът може да твори и да бъде себе си. Обикновено с такива хора може да се създаде дългогодишно сътрудничество.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *