Основни принципи за работа от вкъщи

Да работим от вкъщи има доста позитивни страни. Като за начало, не се налага да ставате рано, за да стигнете до офиса си и то в най-натоварените сутрешни часове. Не се и налага да губите време в оправяне сутрин – можете да си стоите цял ден с пижама и пантофи и пак да работите.

Друго преимущество на работата от вкъщи е домашно приготвената храна и тишината – няма звънящи телефони, глъчка или звуци, които да ви разсейват. Все пак обаче има доста други неща, които биха могли да ви отнемат от времето и да не сте толкова ползотворни, колкото в офиса. Ето кои са те:

Домашни задължения 

Да вие не сте в офиса и шефа няма да ви види, ако миете чинии, чистите зад дивана или пък вършите друга работа у дома. Все пак това не означава, че сте си взели отпуска, а просто работите от вкъщи. Не правете неща, които биха ви изморили и не бихте искали да работите след тях.

Разсейване 

Да, вие сте у дома и можете да работите, където пожелаете. Изберете едно място, което е изолирано от шум и няма нищо около вас, което да ви разсейва и работете там. Можете да си направите и мини офис, където да си вършите работата. Не се изкушавайте да пуснете телевизора като фон, тъй като това ще отвлече вниманието ви. По-добре си пуснете тиха музика за фон, ако не обичате пълната тишина.

Преяждане 

В офиса не можете по всяко време да хапвате, докато това е напълно възможно у дома.  И мъже, и жени се изкушават често да си взимат нещо за хапване докато работят.  На пръв поглед в това няма нищо лошо, но води до преяждане, а това до доспиване и ниска продуктивност.  Най-добре е да отделите един час за обедна почивка и тогава да хапнете. След изтичането му – върнете се и продължете работата си.

Празници 

В сезона на празниците е много трудно да се съсредоточим и да работим. Мислим какво да купим за близките си, какво ще приготвим за хапване и т.н. Но ако ви се налага да работите по време на празниците, то го направете рано сутринта или отделете няколко часа през деня, в които да работите.

Кажете и на своите близки, че през това време ще се работи и да не ви притесняват, за да свършите бързо и да сте с тях.  Обикновено дали ще работите по празниците или не се разбира няколко дни преди това, така че си направете добър график, за да имате време за всичко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *